Το νερό δεν είναι Εμπόρευμα

Παρουσιάζουμε Δράσεις και Κινήματα για την Υπεράσπιση του Νερού
ως Δωρεάν & Δημόσιο Αγαθό

Βίντεο του 2013, από την ελληνική ομάδα savegreekwater.org
στα πλαίσια καμπάνιας Ευρωπαίων Πολιτών με Ψήφισμα Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις.  

Το Νερό Είναι Δημόσιο Αγαθό, κι έτσι πρέπει να ορίζεται με νόμο

αφού η μεταφορά του ελέγχου από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να  οδηγησει σε...

  • Αύξηση τιμών – Οι ιδιωτικές εταιρείες ανεβάζουν τα κόστη για μεγιστοποίηση κερδών, πλήττοντας ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδήματα.
  • Υποβάθμιση ποιότητας νερού – Οι εταιρείες ενδιαφέρονται για το κέρδος, συχνά εις βάρος της ασφάλειας του νερού.
  • Έλλειψη λογοδοσίας – Οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν τους μετόχους, όχι τους καταναλωτές.
  • Διαφθορά – Η έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης ευνοεί φαινόμενα διαφθοράς
  • Απώλεια τοπικού ελέγχου – Οι κοινωνίες χάνουν τη δυνατότητα διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους.
  • Υψηλό κόστος – Η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι ακριβότερη από τη δημόσια.
  • Απώλεια θέσεων εργασίας – Οι εταιρείες μειώνουν το προσωπικό για αύξηση των κερδών
  • Δυσκολία επαναδημοτικοποίησης – Η επαναφορά της ύδρευσης στον δημόσιο έλεγχο είναι περίπλοκη και δαπανηρή.
  • Αποκλεισμός των φτωχών – Οι αυξήσεις τιμών μειώνουν την πρόσβαση σε καθαρό νερο
  • Μαζικές εξαγωγές νερού – Οι εταιρείες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις υδάτινες πηγές για οικονομικό όφελος, με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Right2Water: Ευρωπαίοι Πολίτες και Συλλογικότητες για το Νερό

​Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Right2Water αποτέλεσε ορόσημο στην προάσπιση του δικαιώματος πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος. 

Το κεντρικό σύνθημα της πρωτοβουλίας ήταν: Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Αυτό το μήνυμα υπογράμμιζε την ανάγκη το νερό να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2012 με στόχο την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει νομοθεσία που θα διασφαλίζει την παροχή αυτών των υπηρεσιών ως βασικών δημόσιων αγαθών για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Θεσσαλονίκη: ένα δημοψήφισμα για το νερό

Με ένα άτυπο δημοψήφισμα, οργανωμένο από σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της πόλης της Θεσσαλονίκης, τέθηκε στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης το ερώτημα για το εάν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ. Διεξάχθηκε στις 18 Μαϊου 2014, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ύπο την αιγίδα της Περιφεριακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζόμενων της ΕΥΑΘ, το Συντονιστικό Πολιτών και Φορεων SOSτε το Νερο, την Κίνηση 136 αλλά και με την στήριξη απλών πολιτών.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα του Μαίου του '14 άγγιξε το 60% και το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό με τους πολίτες να δηλώνουν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Συνολικά ψήφισαν 218.002 πολίτες με 213.508 (98,04%) να τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της, μόλις 4.278 (1,96%).

Μετά από τη μεγάλη συτή λαϊκή κινητοποίηση, τον Ιούνιο του 2014 το Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε πως θα έβαζε προσωρινά σε παύση την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ 

Αυτό όμως δε σταμάτησε τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης, τα οποία επιστρέφουν με διάφορους τρόπους

Σήμερα πολίτες και φορείς για την κίνηση υπεράσπισης του νερού στη Θεσσαλονίκη επαναδραστηριοποιούνται απέναντι στους νέους κινδύνους για την ιδιωτικοποίηση του νερού!



Συμβαίνουν: Απο-ιδιωτικοποιήσεις στο νερό

« Γράφε νερό, διάβαζε δημοκρατία»   

του Χρήστου Γιοβανόπουλου
Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Συνακτών 02.10.22

Μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη. 
Ενώ η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ βρίσκεται προ των πυλών, το φιλελεύθερο μάντρα τής «αποκρατικοποίησης» υπηρεσιών και υποδομών ύδρευσης έχει στερέψει στον υπόλοιπο κόσμο. Το τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων στα χρόνια του ακμάζοντος νεοφιλελευθερισμού, τις δεκαετίες 1980 και 1990, διαδέχτηκε από τις αρχές του αιώνα ένα κύμα απο-ιδιωτικοποιήσεων. 

Παρίσι:Όταν το νερό επιστρέφει στο Δήμο

Το νερό, ως βασικό και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, αποτελεί αντικείμενο διαρκούς διεκδίκησης, ειδικά σε περιόδους που η εμπορευματοποίησή του απειλεί την καθολική πρόσβαση και την ποιότητά του. Η περίπτωση του Παρισιού, όπου η διαχείριση του νερού επανήλθε στον δημόσιο τομέα μετά από δεκαετίες ιδιωτικοποίησης, αποτελείχαρακτηριστικό παράδειγμα μιας νέας προσέγγισης που συνδυάζει διαφάνεια, κοινωνική συμμετοχή και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Βερολίνο: ένα ακόμα δημοψήφισμα

Το 1999 η Βουλή των Αντιπροσώπων του Βερολίνου ενέκρινε την πρόταση της Γερουσίας για την πώληση του 49,9% της Berlin Wasser Holding AG, της επιχείρησης ύδρευσης του Βερολίνου, σε κοινοπραξία ιδιωτικών γερμανικών και γαλλικών εταιρειών.

Τα πρώτα αποτελέσματα της σύμπραξης:

  • Μέχρι το 2004 οι τιμές του νερού είχαν αυξηθεί κατά περίπου 35%.
  • Οι επενδύσεις σε υποδομές μειώθηκαν την περίοδο 2009 – 2013.
  • Το προσωπικό της επιχείρησης μειώθηκε κατά 2.000 άτομα (από 7.000 συνολικά).

Η κατάσταση αυτή διαμόρφωσε το 2011 συνθήκες για τοπικό δημοψήφισμα, κυρίως βάσει της πρωτοβουλίας πολιτών, με βασικό όρο τη διαφάνεια των όρων της σύμβασης ιδιωτικοποίησης, η οποία είχε κρατηθεί μυστική μέχρι τότε.

Η πρωτοβουλία υπερψηφίστηκε από το 98% (666.235 ψήφοι) των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα, ενώ η συμμετοχή στη διαδικασία ξεπέρασε το 25% του εκλογικού σώματος.

 Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και η εταιρία Veolia ανακοίνωσαν το 2013 την αποχώρηση της δεύτερης από την Εταιρία Ύδρευσης του Βερολίνου. Μετά την επαναγορά, οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν και η τιμή για την επεξεργασία των λυμάτων μειώθηκε. 

Αν και η εξέλιξη αυτή μόνο θετική απολογίζεται για τους Γερμανούς πολίτες, με το Νερό και πάλι στα χέρια του Δήμου, επώδυνο υπήρξε το κόστος που συνόδεψε το σπάσιμο του συμβολαίου που έληγε το 2028, που στην περίπτωση της RWE ήταν 650 εκατομμύρια. 

Ένα μάθημα από τους Βερολινέζους και για μας στην Ελλάδα.
Κι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η ιδιωτικοποίηση πρέπει να αποφευχθεί τώρα: Να μη χρειαστεί να πληρώσουμε εμείς οι πολίτες πολλαπλάσια την τιμή των υπηρεσιών ύδρευσης όταν, βιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες θελήσουμε να τις πάρουμε πίσω.

Σήμερα κι εδώ, Αγώνες για το Νερό


Αρμένοι: Πηγές ελεύθερες για όλους!

απόσπασμα από κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης Αρμένων

«…Εις Αρμένους εν τω μέσω πλήθους πηγών και ποταμών υπάρχει μεγάλη ιστορική πλάτανος, υπό της οποίας την 22 Μαΐου 1822 υπεγράφη υπό της Κρητικής Συνελεύσεως το καταρτισθέν εις Επίδαυρον πολίτευμα…» (Καλλίνικος Κυρ. Κριτοβουλίδης)

Πηγές Αρμένων, 2022: Δυο αιώνες μετά το παραπάνω ιστορικό γεγονός βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο, συγκαλώντας μια εβδομαδιαία Συνέλευση των Αρμένων, εκκινώντας έναν νέο αγώνα για την προστασία των πηγών του χωριού μας, αλλά και της ιστορικότητας του τόπου – ξεχασμένης από καιρό από κράτος, διοίκηση, αλλά καμιά φορά και από εμάς τους ίδιους. Στον παρακείμενο χώρο, δίπλα ακριβώς στις τρεις πηγές απ' όπου υδροδοτείται και αρδεύεται ο μισός Αποκόρωνας, ένα παλιό μικρό καφενείο, που τη δεκαετία του '80 έγινε ταβέρνα, πουλήθηκε πριν από μερικούς μήνες σε νέο επενδυτή, ο οποίος ξεκίνησε εργασίες κατασκευής τουριστικού καταλύματος, οικειοποιούμενος τον περιβάλλοντα χώρο των πηγών και κλείνοντας την πρόσβαση σε αυτές.
Σε αυτό το κείμενο, όμως, δεν θα σταθούμε στην επικείμενη επένδυση. Με αυτό το κείμενο επιθυμούμε να μιλήσουμε για τον τόπο μας, για την ιστορία του και τους φυσικούς του πόρους, και να διεκδικήσουμε όλα όσα ανήκουν όχι μόνο στους Αρμενιανούς, αλλά και σε όλους τους Αποκορωνιώτες· και πολύ περισσότερο να μιλήσουμε για το νερό, που αναβλύζει γάργαρο στις πηγές μας· ένα δημόσιο αγαθό, που δεν πουλιέται ούτε αγοράζεται. Και που πρέπει με κάθε τρόπο και μέσο να προστατεύσουμε.


Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει...

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Σταγιατών

" Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μαζί της. Όπως και η ζωή μας. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας.

Οι παρακάτω υπογράφοντες/ουσες κάτοικοι Σταγιατών, σήμερα Κυριακή 10-5-20 συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Σταγιατών και αποφασίσαμε τα εξής:

Θεωρούμε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και της ζωής μας την αλλαγή της πηγής υδροδότησης του χωριού και τον αποκλεισμό των Σταγιατών από την Κρύα Βρύση, από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες.

Η Κρύα Βρύση είναι η πηγή ζωής του χωριού μας, μέρος της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας και κύριο συστατικό της βιολογικής και της πολιτιστικής υπόστασης των κατοίκων.

Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών.

Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού.

Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας από την Κρύα Βρύση.

Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με τη φύση, την υγεία, την κοινότητα, την παράδοσή μας, με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Απαιτούμε την παροχή νερού της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, χωρίς χημικές παρεμβολές, όπως ορίζει ο νόμος περί χλωρίωσης για κοινότητες κάτω των 3000 κατοίκων."

(ακολουθούν υπογραφές)

'Πάρε το νερό στα χέρια σου'

Στο Δήμο Δραπετσώνας: Συναυλία που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού

Εκδήλωση στο Παν/μιο Αιγαίου


'Υπερασπίσου το Νερό'

Στη Θεσσαλονίκη: Με αυτό το σύνθημα στις 2/4/2023, στην πλατεία Αριστοτέλους το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ διοργάνωσε μεγάλη συναυλία, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επανακινητοποίηση όλων, για την υπεράσπιση και διαφύλαξη του αγαθού ωφέλειας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

'Τραγουδάμε για το νερό'

Στα Χανιά: Αφίσα από εκδήλωση με συναυλία που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων των ΔΕΥΑ τον Ιούλιο του 2023.
Ως στόχο η εκδήλωση είχε "την ενημέρωση για τις αλλαγές που προκύπτουν την τρέχουσα περίοδο σχετικά με τη διαχείριση του πολύτιμου κοινωνικού αγαθού, του νερού, τους κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας του και την επικείμενη αύξηση του κόστους του".

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε