Πηγές, Ποτάμια, Λίμνες
Νερό και νερότοποι στην περιοχή μας
ο ποταμός Κερίτης

Ο ποταμός Κερίτης στα Χανιά πηγάζει από τα Μεσκλά, διασχίζει το λεκανοπέδιο του Αλικιανού και εκβάλλει στον Πλατανιά, όπου μετονομάζεται σε Πλατανιάς.
Στην αρχαιότητα λεγόταν Ιάρδανος. Η πέτρινη τρίτοξη γέφυρα του Κερίτη, χτισμένη το 1908, αποτελεί νεότερο μνημείο. Κατά τη Γερμανική Κατοχή, στις 1 Αυγούστου 1941, 108 άνδρες εκτελέστηκαν εκεί από τους ναζί.
Στις 25/02/2019: ο ποταμός ξεχείλισε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και η γέφυρα κατέρρευσε κάτω από τη δύναμη του νερού.
Τα Μεσκλά

Στο Νότιο άκρο του χωριού Μεσκλά, είναι οι «Πηγές», οι πηγές του ποταμού Κερίτη. Οι πηγές είναι σημείο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, κρυμμένες μες στα βράχια και κάτω από υπεραιωνόβια πλατάνια. Τα νερά των «Πηγών» φαίνεται πως έρχονται από τον Ομαλό μέσω ενός τεράστιου σπηλαιοβάραθρου.
η Λίμνη της Αγιάς

Η λίμνη φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει με νερό τις ανάγκες του πρώτου υδροηλεκτρικού εργοστάσιου της Κρήτης, το 1929.
Πρόκειται για ένα σύνθετο υγροτοπικό σύστημα που αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο ποταμός Κερίτης. Ουσιαστικά οι πηγές της απότελούν τροφοδότη του ποταμού.
Οι πηγές που βρίσκονται περιμετρικά στη λίμνη, με εξέχουσα την πηγή Κολύμπα,φιλοξενούν αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας
το Φράγμα Βαλσαμιώτη

Το Φράγμα Βαλσαμιώτη πήρε το όνομά του από το ρέμα του Βαλσαμιώτη που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βατόλακκος της επαρχίας Κυδωνίας Κατασκευάστηκε με σκοπό τη συγκέντρωση των νερών από το ρέμα του Διγενή, το οποίο στραγγίζει την ανατολική πλευρά του όρους Ασφενδιλές και αποτελεί παραπόταμο του Κερίτη Ποταμού.Γρήγορα, όμως, η επιλογή του τόπου αποδείχθηκε ατυχής, αφού φάνηκε ότι το έδαφος διαβρώνεται και το νερό χάνεται με μέρος του να τροφοδοτεί το ρέμα του Βαλσαμιώτη.
Το φράγμα εγκαινιάστηκε το 2014 και με κόστος που ξεπέρασε τα 40 εκατομύρια ευρώ, για να διαπιστωθεί Εγκαινιάστηκε το 2014, όμως λειτούργησε με μόνο το 1/8 της πληρότητάς του.

Κατα τ' άλλα, τόσο η διαδρομή από το Βατόλακκο παράλληλα στο ρέμα του Βαλσαμιώτη, όπως και η λίμνη του Φράγματος, αποτελούν υδροβιότοπους μεγάλης φυσικής ομορφιάς.
*φωτο: από το εικαστικό φεστιβάλ ¨Περίπατος στην Τέχνη"
που διοργανώνεται κάθε Άυγουστο πλάι
στο ρέμα του Βαλσαμιώτη, στο Βατόλακκο
Ο ποταμός Ταυρωνίτης

Ο ποταμός Ταυρωνίτης είναι από τα ποτάμια που ξεραίνονται το καλοκαίρι. Είναι γνωστός για την σιδερένια γέφυρά του και εκβάλλει σε μια καταγάλανη ακτή κοντά στο ομώνυμο χωριό στην παραλία του Ταυρωνίτη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ποταμούς της δυτικής Κρήτης, με μήκος περίπου 20 χιλιόμετρα.
ο Σεμπρωνιώτης κι ο Σέμπρωνας

Στο Αποπηγάδι και στους γύρω λόφους που περιβάλλουν το χωριό Σέμπρωνας, υπάρχουν πάρα πολλές φυσικές πηγές, πάνω από 80 τον αριθμό. Προς το Βορειοδυτικό τμήμα του χωριού, στη θέση "Καμπί" υπάρχει μία φυσική πηγή με παγωμένο νερό. Λέγεται ότι είναι το νερό του Αποπηγαδιού, το οποίο χάνεται από ένα σημείο και μετά και ξαναπηγάζει εδώ. Στην ευρύτερη περιοχή αυτής της Πηγής υπάρχουν και άλλες πηγές που καθώς ενώνονται δημιουργείται ο ποταμός Σεμπρωνιώτης ο οποίος φτάνει στις Βουκολιές και στη συνέχεια χύνεται στον Ταυρωνίτη.
το Ντεριανό Ρέμα
Το Ντεριανό είναι μεγάλο ρέμα που διασχίζει όλη σχεδόν την δυτική πλευρά του Δήμου. Στον τόπο κυριαρχούν τα πλατάνια, ενώ πολλοί παραπόταμοι έχουν πηγές που το τροφοδοτούν. Δεν παρουσιάζει επιφανειακή ροή όλο τον χρόνο. Τα νερά του τροφοδοτούν τον Ταυρωνίτη, στον οποίο είναι παραπόταμος.
Το όνομα «Ντερές», το έδωσαν στο χωριό οι Τούρκοι (Dere στα Τούρκικα, σημαίνει ρεύμα νερού).
και τα Παπαδιανά
